Vicky Yiannoutsos ”Tα δεινά της Περσεφόνης”Eκθεση στο Ιόνιο Κέντρο Τεχνών και Πολιτισμού

flier VICKY YIANNOYTSOS

Δεινά της Περσεφόνης – Οι Τέσσερις Εποχές  της Μετανάστευσης.

Γέννηση, Χωρισμός, Επιθυμία, επιστροφή

Η Έκθεση

Θα λάβει χώρα στο

Ιόνιο Κέντρο Τεχνών και Πολιτισμού – Μεταξάτα Κεφαλονιάς. Σεπτέμβρης 2012.

είναι μία  multi-media  καλλιτεχνική εγκατάσταση με πολλαπλές εικόνες ταινιών και βίντεο που συγκεντρώθηκαν και δημιουργήθηκαν με  πάνω από 20 χρόνια γυρισμάτων μεταξύ της Νέας Ζηλανδίας και της Ελλάδας.

Η καλλιτέχνις  Vicky  Yiannoutsos σχολιάζειείναι ένα νέο κεφάλαιο σε ένα σώμα εργασίας, η οποία είναι  σε εξέλιξη όλη μου τη ζωή, όπου συνεχίζω να επιλέγω την κινούμενη εικόνα για να εκφράσω την πολυπλοκότητα, τη σύγχυση, τον πλούτο και τη χαρά που προέρχεται από αυτούς που ζούν  μεταξύ των  πολιτισμών “.

Από την πρώτη επίσκεψή της στην Ελλάδα ως ένα νεαρό κορίτσι, η Βίκυ έχει εντοπίσει το μύθο της Δήμητρας και της Περσεφόνης ως μεταφορά για την εμπειρία των μεταναστών. Το στοιχείο αυτό έχει υποστηριχθεί στο έργο της, με αποτέλεσμα τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ “Visible Passage”, που είναι  η αρχή  του έργου «Scattered Seeds”, η ταινία μεγάλου μήκους  «Κore”, καθώς και πολλές ιστορίες, ποίηση, περιοδικά και γράμματα . Μεταφράσεις έχουν αρχίσει για τα ημερολόγια που τηρούνται από τον πατέρα της από την άφιξή του στη Νέα Ζηλανδία, καθώς και επιστολών μεταξύ αυτού και των συγγενών  του, στην Ελλάδα.

Με κλασικούς όρους, ο μύθος ενσωματώνει τους κύκλους των εποχών, τις φάσεις της γέννησης, του θανάτου, τη δραστηριότητα τους, το λήθαργο τους και τις φάσεις αναγέννησης στον  αιώνιο κύκλο τους. Για την  καλλιτέχνη, είναι μια αλληγορία για τον 20ο αιώνα μεταναστών, εμπειρία όπως αυτή που εκφράζεται μέσα από τα κουαρτέτα της  Γέννησης, του Χωρισμού, της Επιθυμίας, της επιστροφής.

Όπως η  Περσεφόνη, που  απήχθη από τον Άδη στον Κάτω Κόσμο και  λαχταρά να επιστρέψει στη μητέρα της, ο μετανάστης έχει  απαχθεί από το Νέο Κόσμο. Χωρισμένος, πέρα από τον Ωκεανό, αυτός και η μητέρα του λαχταρούν ο ένας  για τον άλλον. Αλλά, όταν η Περσεφόνη τρώει τους καρπούς του Κάτω κόσμου, αυτή είναι μη αναστρέψιμη αλλαγή, όπως είναι ο μετανάστης όταν μετέχει από τους καρπούς του Νέου κόσμου. Αν και η Πατρίδα καλεί,  δεν μπορεί ποτέ να επιστρέψει μόνιμα –  αλλά μάλλον  προορίζεται  μόνιμα για το ταξίδι μεταξύ των κόσμων, και, όπως και η μητέρα,  είναι παγιδευμένος στη λαχτάρα.

Οι γενιές που ακολουθούν – οι νέοι σπόροι – έχουν κληρονομήσει αυτή την επιθυμία – αυτή την αγάπη ενός μακρινού πολιτισμού – μέσα από τη μουσική, τη γλώσσα, το φαγητό, το χορό και τις ιστορίες.

Η έκθεση για πρώτη φορά παρουσιάστηκε  στο Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, τον Ιούλιο του 2010. Nicolas Greanias (Ηνωμένες Πολιτείες Πρόξενος στη Νέα Ζηλανδία), οι οποίος  παρακολούθησαν τα εγκαίνια έδωσε το χαρακτηρισμό «σοβαρή καλλιτέχνης με ένα ισχυρό όραμα”.

Αυτό το μήνα η έκθεση θα προβληθεί σαν η  «επιστροφή στην πατρίδα», η  πρώτη επιστροφή της έκθεσης, όπου θα εγκαινιαστεί  στο Ιόνιο Κέντρο Τεχνών και Πολιτισμού  στην Κεφαλονιά. Ένα από μακρού  όνειρο για την  καλλιτέχνη, η οποία  είναι στην ευχάριστη θέση  να δηλώνει  ότι το έργο έχει «κληθεί  πίσω» στα νερά του Ιονίου, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής μαγνητοσκόπησης  έγινε στο Ιόνιο  νησί Καστός, γενέτειρα του πατέρα της.

“Φέρω  σαν  μοίρα μου  δύο πολιτισμούς, δύο γλώσσες, δύο κόσμους.

Ανήκω και στους  δύο. Δεν ανήκω σε κανένα.

Είμαι η  Περσεφόνη,  προορισμένη  να  περιπλανώμαι  αιώνια ανάμεσά τους “ Vicky  Yiannoutsos

 ,

Share

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *