ΕΛΕΝΗ ΚΥΡΙΑΖΗ ”Πέτρινο Τριαντάφυλλο” ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΥΡΙΑΖΗ ”Οδηγώντας στο Χρόνο”

 

ΕΛΕΝΗ  ΚΥΡΙΑΖΗ -AΦΡΟΔΙΤΗ ΚΥΡΙΑΖΗ 

ΕΚΘΕΣΕΙΣ    ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ  

 ‘ΠΕΤΡΙΝΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ’και

‘ΟΔΗΓΩΝΤΑΣ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ’

Εγκαίνια  Παρασκευή 24 Μαίου  2013,  ώρα  20.30,   Ιόνιο  Κέντρο  Τεχνών & Πολιτισμού, Μεταξάτα Κεφαλονιάς.

Tίτλοι επιλεγμένων  έργων Ελένης Κυριαζή:Το λουλούδι της δύσης, Κρόκοι, Παγωμένη Αργολίδα, Πέτρινα χρώματα, Λευκό τριαντάφυλλο, Το πέτρινο τριαντάφυλλο, Μοβ λουλούδι, Η γη που κατοικώ, Τρίπτυχο.

//Τα λουλούδια ενσωματώνουν στη φόρμα τους την ομορφιά της φύσης, που εκδηλώνεται, μέσα από την αναγέννηση του φυτικού κόσμου. Μια φόρμα που παραπέμπει σε κύλικα, βάζο, δοχείο δεκτικό της ενέργειας της ζωής, της βροχής και της πάχνης, που αναπλάθει τη συνέχειά της, σε άρρηκτη σχέση με το θηλυκό πόλο του Σύμπαντος και την εσωτερική, (και πνευματική), διεργασία της ανανέωσης. Το λουλούδι αντιπροσωπεύει την ψυχή και μετατρέπεται σε ένα σύμβολο αγάπης και αρμονίας.

Ένας ζωντανός ύμνος στη δημιουργία… μια αισιόδοξη αλλά και πρόσκαιρη, μεταβατική παραπομπή στην άνοιξη και την ομορφιά.
Από αυτή την πλευρά, παράλληλα με το μήνυμα αγάπης, τα λουλούδια μας προειδοποιούν για τη μικρή διάρκεια του πάθους, αλλά και το μεθυστικό άρωμά του, που μας σπρώχνει στην αναζήτηση του εφήμερου.
Πιασμένοι από το δόλωμα του αισθησιασμού, με την ελπίδα ότι η πετονιά της αγάπης στηρίζεται σε κάτι πιο σημαντικό, βαθύτερο, σταθερό, που θα μας δώσει τη δυνατότητα ν’ αφουγκραστούμε το τραγούδι, να χορέψουμε με τη διονυσιακή ελαφρότητα της έκστασης, να απελευθερώσουμε και να απελευθερωθούμε.
Να εκτονώσουμε την κρυφή δύναμη που μέσα μας ασφυκτιά να συναντήσει τον κόσμο και να ενωθεί μαζί του σε μια ολότητα που μας καλεί να χαθούμε, σαν σε μέθη απόλυτη, σε έναν απέραντο ωκεανό λήθης.
Μα με την κρυφή ελπίδα, ότι όταν θα εξαφανιστεί, όταν θα σβήσει το πάθος, θα φέρουμε πίσω τον καρπό της αγάπης και του νου, που αντέχει στις καταιγίδες, που είναι σφιχτά δεμένος στο κατάρτι….
Αυτόν τον καρπό ψάχνει, με ανήσυχο πνεύμα, με εκφραστική γλώσσα πλούσια, βασανιστική και με ένα, φαινομενικά, ανέμελο ταξίδι στα χρώματα και τις φόρμες των λουλουδιών η Ελένη Κυριαζή.
Είμαι πεπεισμένος ότι μέσα από την ονειρική δίνη αυτής της εικαστικής περιπέτειάς της, καταφέρνει να μας αποδώσει, με γλαφυρό αλλά άμεσο τρόπο, το απτό αποτέλεσμα της αναζήτησης της, σε μια σειρά από εύμορφα και φρέσκα ανθισμένα πορτρέτα //.

Αντώνιος  Δεμπεγιώτης,  κριτικός Τέχνης 

————————————————————————————————————

 

Tα έργα  της  Αφροδίτης Κυριαζή με τίτλο ‘’Οδηγώντας στο χρόνο’’ αφηγούνται την ιστορία, τις μνήμες και τα αισθήματα των οχημάτων μέσα από ένα ονειρικό-φαντασιακό τοπίο, κινούμενα μέσα στο χωρόχρονο. !

Η Αφροδίτη Κυριαζή είναι  αρχιτέκτων -μηχανικός.   Ταυτόχρονα με την Αρχιτεκτονική, ασχολείται   με τη  Τέχνη  της  ζωγραφικής δημιουργώντας  έργα  με  μολύβι, κάρβουνο, λάδι και ακρυλικά.

 

Η τελευταία σειρά έργων της αναφέρεται στο κλασσικό-vintage όχημα. Οι επιρροές της καλλιτέχνιδας από την κλασσική και την μοντέρνα τέχνη της επέτρεψαν να διαμορφώσει ένα προσωπικό ύφος,  με αποτέλεσμα τη  μοναδικότητα στο σχεδιασμό των ρετρό οχημάτων.

 

Τα οχήματα της ταξιδεύουν μέσα στο χωρόχρονο ανταλλάσοντας με το περιβάλλον -όπου κάθε φορά βρίσκονται -χρώματα και ύλη.

 

Με αυτήν την ελεύθερη απόδοση, η καλλιτέχνης θέλει να επιτύχει την τάση που έχουν τα οχήματα να προσαρμόζονται και να ενσωματώνονται στο περιβάλλον της κάθε εποχής – δεκαετίας- που διανύουν και έτσι να διατηρούνται και να ζουν μέχρι σήμερα.

 

http://www.akyriazi.com/index.html

 

www.akyriazi.com


Share

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *