JULIA HEURLING »ΕΝΑΣ ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΠΕΔΟΣ»

 ΕΝΑΣ ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ  ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΠΕΔΟΣ/

A HORIZON IS NOT FLAT

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ  JULIA HEURLING

ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ «ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ»

ΕΓΚΑΙΝΙΑ:  Παρασκευή 27 Ιουνίου, ώρα 20.30

ΙΟΝΙΟ ΚΕΝΤΡΟ  ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Πώς μπορείτε να ενεργοποιήσετε / προσκαλέσετε  έναν θεατή να διαβάσει /επισκεφθεί έναν τόπο μέσα από τη φωτογραφία;

Ποια είναι τα όρια και οι επεκτάσεις της οπτικής αντίληψης και της εκπροσώπησης των συγκεκριμένων φωτογραφικών έργων;

Ο τίτλος αναφέρεται στο πώς οι χάρτες αναπαριστούν συνήθως την δυσδιάστατη  ιδέα της πραγματικότητας. Με τη λήψη φωτογραφικών  σειρών   στοχεύω να τονίσω  την ανθρώπινη εμπειρία του τόπου, με έμφαση στην προοπτική του εδάφους και την τρισδιάστατη εμπειρία.

Το έργο έχει αναπτυχθεί από τη συλλογή απόψεων μέσα από φωτογραφικές λήψεις  και τη διερεύνηση του πως θα αντιπροσωπευθεί  με διαφορετικούς τρόπους το νησί της Κεφαλονιάς  μέσα από αυτές τις αποδόσεις. Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης φωτογραφίες από το νησί Skeppsholmen στη Στοκχόλμη. H έρευνα  σχετικά με  τις απόψεις  του τοπίου, αλλά και για τη θέση της παρατήρησης.

Οι φωτογραφίες  λαμβάνονται σε σειρές  για να αποδοθεί  η συνέχεια, το πλαίσιο και η προοπτική του θεατή  του τελικού έργου.

Οι σειρές συνδυάζονται σε πρότυπα σχέδια για να απαντηθούν ερωτήματα όπως:

Τι μπορώ να κάνω για να επαναληφθεί  το οπτικό περιεχόμενο σε μια φωτογραφία; Θα είναι περιττό ή μήπως υφίστανται άλλες ιδιότητες που λειτουργούν σαν κίνητρο για να  αποσπούν την προσοχή;

Αντιλαμβάνομαι και χρησιμοποιώ τη φωτογραφία  ως εργαλείο για να σκέπτομαι  οπτικά. Οι Φωτογραφίες  μου δίνουν την ευκαιρία να διερευνήσω  την πραγματικότητα σε ξεχωριστά συστατικά μέρη. Όταν εργάζομαι  με το σχέδιο, η συνάφεια, η συνέχεια και ο ρυθμός μέσα σε μια σύνθεση είναι εξίσου σημαντικά  με το περιεχόμενο της εικόνας. Το έργο μπορεί να θεωρηθεί ως υποκειμενική και ελαφρώς πλασματική  ανάληψη δημιουργίας  με μέσο  αποτύπωσης  τη φωτογραφία.

Παρόμοια με την ιδέα της αφαίρεσης, το πρότυπο μπορεί να είναι ένα εργαλείο για την αποσαφήνιση, απλούστευση και ανάδειξη συγκεκριμένων  οπτικών χαρακτηριστικών . «Ένας  ορίζοντας δεν είναι επίπεδος» στοχεύει στο να επικοινωνούν και να αναδεικνύονται  χαρακτήρες  όπως το σχήμα, το χρώμα και η χωρική εναλλαξιμότητα των  τοπιακών απόψεων και εμφανίσεων της Κεφαλονιάς.

JULIA HEURLING

Η Julia Heurling εργάζεται ως σχεδιάστρια  και καλλιτέχνις που ειδικεύεται στο μοτίβο και τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα. Σπούδασε  στην Σουηδική  Σχολή  Κλωστοϋφαντουργίας  στη Στοκχόλμη, Σουηδία. Στα έργα της συμπεριλαμβάνονται  σχέδια για  ταπετσαρία, iPhoneς, ημερολόγια,  κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, καθώς και καλλιτεχνικές διακοσμήσεις.

Η έκθεση υποστηρίζεται από το «Ίασπις», το πρόγραμμα της Σουηδικής επιτροπής  Art’s Grants για τους Εικαστικούς  Καλλιτέχνες .

———————————————————————-

Άρθρο του Κώστα Ευαγγελάτου 

JULIA  HEURLING / MAPPING KEFALONIA

“ A HORIZON IS NOT FLAT “ / « Ο ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΠΕΔΟΣ» 

Η φωτογραφική οπτική προσέγγιση και ανάπλαση τοπίων και τόπων της Κεφαλονιάς από την Σουηδή textile artist Julia Heurling στα πλαίσια του διεθνούς  project “ Mapping Kefalonia “ στο IONION CENTER FOR THE ARTS AND CULTURE στα Μεταξάτα της Κεφαλονιάς θέτει, ανακινεί και αποκρυσταλλώνει  θέματα αφομοίωσης, αποτύπωσης και ουσιαστικά μιάς νέας πολυδιάστατης χαρτογράφησης σημείων αναφοράς της νήσου. Με δεδομένη την ιστορική προσφορά του κορυφαίου «ντανταιστή»  Laszlo Moholy –Nagy αλλά και αρκετών άλλων εξερευνητών των φωτογραφικών δυνατοτήτων, όπως και ο Αύγουστος Στρίντμπεργκ πολλοί νεότεροι χρήστες της φωτογραφίας και του φωτοκολλάζ ασχολήθηκαν με σειρές έργων. Με κυρίαρχο χαρακτηριστικό το  θεματικό φωτογραφικό μοτίβο, ένα ιδιότυπο light motive, και τις άπειρες παραλλαγές του συνθέτουν εικόνες, φορμαλιστικά μονοσήμαντες ή και αισθητικά πολυσήμαντες που ξετυλίγουν οπτικά πολύτροπα πεδία .

Η Julia  Heurling  έχοντας δουλέψει με την τεχνική  της επαναληπτικής  παράθεσης λεπτομερειών τοπίων σε μια γενική και  μεταμορφωμένη αναπαραστατική εικόνα και το νησί της Στοκχόλμης Skeppsholmen, επιχείρησε κάτι αντίστοιχο κατά την παραμονή και γνωριμία της με το φυσικό τοπίο αλλά και χώρους της Κεφαλονιάς. Η προσωπική της εμπειρία την οδήγησε σε μια οπτικά τρισδιάστατη χαρτογράφηση, που σε αντίθεση με την δυσδιάστατη αποτύπωση της κλασικής χαρτογράφησης, και με την πολλαπλή ανασύνθεση και μετάδοση των φωτο-εικόνων της μετασχηματίζεται  σε πολυδιάστατες  όψεις  διαδραστικής δυναμικής. Όψεις ενός τόπου γνώριμου και οικείου που έχει όμως διασκευαστεί προοπτικά πολυεπίπεδα από την  καλλιτεχνική ιδιοσυγκρασία της.

 Οι Κεφαλονίτικες, όψεις, απόψεις, τοπία, χώροι , γίνονται στη φωτογραφική της εγκατάσταση εννοιακά ντοκουμέντα, με συνθετικά στοιχεία, ικανά  να αναπροσδιορίσουν τον τρισδιάστατο χώρο με μια συνεχή, σχεδόν μουσική, οπτική συνέχεια και ροή.

Κώστας Ευαγγελάτος / Costas Evangelatos

Εικαστικός, θεωρητικός της τέχνης, 2014

Share

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.