1ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ : WE ARE NATURE «Είμαστε η Φύση»

ΙΟΝΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΩΝ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
1ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Τίτλος: WE ARE NATURE
«Είμαστε η Φύση»

Design credits : Professor Nada Abdallah

‘’Σήμερα τα έργα τέχνης και οι δημιουργικές δραστηριότητες που τα αντιπροσωπεύουν συνιστούν εξαιρετικά εργαλεία για τους δήμους και τις πόλεις, ώστε πόλεις-φορείς τέχνης να αποκομίζουν καθιέρωση στον διεθνή χάρτη των Πόλεων Τέχνης. Το θέμα της τέχνης και του δημόσιου χώρου παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο, είτε με τη μορφή αστικών δημιουργημάτων τέχνης, είτε με επεμβάσεις τοπίου, δημιουργία χώρων για κοινωνική δραστηριότητα ή την αντίστοιχη μετατροπή τοποθεσιών. Η διαδικασία αξιοποίησης της τέχνης στο χώρο αφορά όχι μόνο τους ειδικούς της τέχνης, αλλά συνιστά θετική κοινωνική εμπειρία για τους κατοίκους των σύγχρονων πόλεων’’.Dr. Haytham Nawar ( https://www.aucegypt.edu/fac/haythamnawar) .
‘’Ίσως σε καμία άλλη στιγμή στην ανθρώπινη ιστορία να μην ήταν πιο σημαντική η σύνδεση με το περιβάλλον μας. Το είδος μας μόλις αρχίζει να συνειδητοποιεί τον αντίκτυπο των πράξεών του στον πλανήτη. Η επιβίωση του είδους μας μπορεί να εξαρτάται από τις μελλοντικές μας ενέργειες’’Dr.Pierre Leichner (www.leichner.ca).
‘’Η Σύμβαση 2005 της UNESCO, μια πλήρης σύνοψη των παρελθόντων διεθνών διακηρύξεων και συμβάσεων, παραμένει ορόσημο στη διεθνή πολιτιστική πολιτική, καθώς με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, παρέχει θεωρητικό και νομοθετικό πλαίσιο για συμμετοχικά συστήματα διακυβέρνησης με όχημα τον πολιτισμό. Μέσω της Σύμβασης αναγνωρίσθηκε επίσημα το αδιαχώριστο του πολιτισμού με την ανάπτυξη, ούτως ώστε να ορίζει το επίκεντρο της δημιουργικής οικονομίας. Στα πλαίσια της διαμορφώθηκε ορίζοντας εφαρμογής πολιτικών και μέτρων, που υποστηρίζουν την προστασία, δημιουργία και πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες πολιτισμού’’ από άρθρο του Ιονίου Κέντρου Τεχνών &Πολιτισμού( https://ionionartscenter.gr/).

ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ «ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΦΥΣΗ »
Α
Α1. ΣΤΟΧΟΙ
Ο κύριος στόχος του φεστιβάλ περιβαλλοντικής τέχνης είναι να ενδυναμώσει τη σχέση των κατοίκων της Κεφαλονιάς με το περιβάλλον τους. Παράλληλα το φεστιβάλ μέσα από τις δραστηριότητες θα μας παρέχει πληροφορίες για το τι μπορούμε να κάνουμε για να βελτιωθεί το περιβάλλον μας σε τοπικό επίπεδο, ενώ θα έχουμε την ευκαιρία σαν κοινωνία να συμμετέχουμε οι ίδιοι στη δημιουργία ή και να απολαύσουμε εκδηλώσεις τέχνης.
Ένας άλλος στόχος είναι να γεφυρώσουμε τις τέχνες με τις επιστήμες. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων παρέχεται η ευκαιρία για παρουσιάσεις σχετικές με το περιβάλλον από τοπικούς φορείς, ειδικούς κι επιστήμονες. Είναι επίσης η ευκαιρία σε ντόπιους και διεθνείς καλλιτέχνες να μοιραστούν τα έργα τους, έχοντας έτσι τη δυνατότητα να κάνουμε την Κεφαλονιά διεθνή προορισμό οικολογίας και τέχνης.
Α2. ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Γεωπάρκο , ΟΦΥΠΕΚΑ (και λοιποί φορείς που προτείνει το Γεωπάρκο)
Δήμος Αργοστολίου
Δήμος Παλλικής
Ιόνιο Κέντρο Τεχνών & Πολιτισμού
Πολιτιστικός Σύλλογος Ριφόρτσο
Κοινότητα και Εθελοντική Ομάδα Φάρσων

Β. Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Η περιβαλλοντική τέχνη στο παρόν φεστιβάλ μπορεί να λάβει πολλές μορφές.
Μεταξύ άλλων τη μορφή εγκαταστάσεων που δημιουργούνται με φυσικά υλικά , έργα

Image credit: Ioulia Kagadis, 2022

δηλαδή σχεδιασμένα ώστε να είναι οικολογικά ευεργετικά και μη καταστροφικά, ειδικά εφαρμοσμένα για την εκάστοτε τοποθεσία. Το φεστιβάλ δυνατόν να συμπεριλάβει:
ηχητικές τέχνες ή τέχνες φωτός, περιβαλλοντική ποίηση, εικαστικές παρεμβάσεις, όπως εφήμερες ή μόνιμες εγκαταστάσεις γλυπτών, εκθέσεις ζωγραφικών έργων, εκθέσεις περιβαλλοντικών πόστερς κ.λπ.
Το Φεστιβάλ Περιβαλλοντικής Τέχνης θα παρέχει ζωντανές εμπειρίες τέχνης στην καθημερινή ζωή του νησιού και μέσα από τα έργα και τις εκδηλώσεις θα συνηγορεί υπέρ ενός υγιούς και βιώσιμου περιβάλλοντος.
Υπάρχουν παραδείγματα περιβαλλοντικών φεστιβάλ και πάρκων αφιερωμένων σε περιβαλλοντικές τέχνες. Η παρούσα πρόταση, που έχει εμπνευστή της τον Dr. Pierre Liechner, στην περίπτωση της Κεφαλονιάς θα είναι μοναδική διότι:
Θα φέρει την ντόπια επιστημονική και καλλιτεχνική κοινότητα σε επαφή με το διεθνή χώρο των τεχνών και της προστασίας του περιβάλλοντος μέσα από μία ποικιλία εκδηλώσεων, που θα αναδείξουν το νησί και τον περιβαλλοντικό του πλούτο.

Γ. ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ
Ημερομηνίες: 1η Αυγούστου -30η Σεπτεμβρίου 2023

Δ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
2 -9 Αυγούστου 2023 Jillian Cremens ‘’ PLASTIC REFRACTIONS OF THE IONIAN SEA” έκθεση εγκαταστάσεων στο Ιόνιο Κέντρο Τεχνών & Πολιτισμού.

6 Αυγούστου 2023, Craig Dongoski, Kostas Frantzis, Emily Williams ‘’Children of the Algorithm’’

10 Αυγούστου 2023,Professor Craig Dongoski, Έκθεση

12 Αυγούστου 2023 , Dr.Pierre Liechner , Εργαστήριο EARTH WORMS

https://leichner.ca/Paintings/cephalonia/wawk_install_web.jpg

19 -20-21 Αυγούστου 2023 φωτισμός κτιρίων στο Ληξούρι, στα Φάρσα, στο Αργοστόλι, Nick Azidis & Rose Staff.
22-23Αυγούστου 2023 Εργαστήριο Κυανοτυπίας από την Ιουστίνη Δρακουλάκου.

23 Αυγούστου 2023 , Dr.Pierre Liechner ‘’Every Venus Tells a Story’’ Έκθεση ειδωλίων στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη.
24 -25 Αυγούστου 2023 , Pierre Liechner , Εγκαταστάσεις ‘’Root sculptures’’ στο άλσος του Κουτάβου.
https://leichner.ca/Installations/RememberingRoots/RememberingRoots.html.
https://leichner.ca/Photographs/grassrootsprojectphotos.html.

28 Αυγούστου έως 6 Σεπτεμβρίου 2023 ‘’ Every Venus Tells a Story’’ Έκθεση ειδωλίων στο Γεωπάρκο Κεφαλονιάς (http://leichner.ca/Installations/Venus/venus.html, http://leichner.ca/Installations/everyvenus/everyvenus.html).
29 Αυγούστου 2023. Εφήμερες εγκαταστάσεις οικολογικής τέχνης από την ντόπια κοινότητα στο άλσος Κουτάβου (https://leichner.ca/Curating/VictoriaPark/VictoriaPark.html, http://leichner.ca/Curating/Ephemeral/ephemeral.html, http://leichner.ca/Curating/Contour/contour.html).


ΤΟΜΕΙΣ

1.
● Εικαστικές εκθέσεις (με θέμα το περιβάλλον)

a. Jillian Cremens , PLASTIC REFRACTIONS OF THE IONIAN SEA” έκθεση εγκαταστάσεων
b. Dr. Pierre Liechner , Εκθέσεις και εργαστήρια
c. Tsu Ouyang, Έκθεση
d. Dr. Yana Chebotova, Έκθεση έργων και εργαστήρια.

● Sound & Multimedia Arts

a. Georgia State University, USA, Professor Craig Dongoski

b. Melbourne University, Australia, Dr. Anthony Lyons,

c. Hunderfield University, U.K. Dr. John Bonner,

d. Concordia University, Canada, Dr. Kurtis Lesing.

e. Being Sound Technology (Mary Keena Frisbee, Gueorgui Borov, Giulia Gallina, Hugo Santos, Iana Misuina , Matt Lindsay , Lua Brice , Fateme Banishoeib).

● Lighting Arts (Nick Azidis –Rose Staff)

19 Αυγούστου 2023 φωτισμός κτιρίων στο Ληξούρι
20 Αυγούστου 2023 φωτισμός κτιρίου στα Φάρσα
21 Αυγούστου 2023 φωτισμός κτιρίου στο Αργοστόλι

● Video : Pam Longobardi, παρουσίαση film: ‘’Kefalonia Plastic Free Island ‘’
Susan Knippenberg, παρουσίαση του video ‘’Antisamos’’

● Εργαστήρια και εκθέσεις τεχνών που θα απευθύνονται στην ντόπια κοινότητα ή θα δίνουν ευκαιρία σε ντόπιους καλλιτέχνες και το ντόπιο κοινό να συμμετέχουν με δημιουργία και έκθεση των έργων
Συγκεκριμένα:
23 Αυγούστου 2023 , Dr.Pierre Liechner(www.leichner.ca) ‘’Every Venus Tells a Story’’ Έκθεση ειδωλίων στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη.
28 Αυγούστου έως 6 Σεπτεμβρίου 2023 ‘’ Every Venus Tells a Story’’ η Έκθεση ειδωλίων θα εγκατασταθεί στο Γεωπάρκο Κεφαλονιάς (http://leichner.ca/Installations/Venus/venus.html, http://leichner.ca/Installations/everyvenus/everyvenus.html

● Εργαστήριο, έκθεση και επιδείξεις Bioart για το κοινό από τον Dr.Pierre Liechner , στο Αργοστόλι (Κούταβο) και στο Ληξούρι. Παρουσίαση σειράς έργων ζωγραφικής τέχνης δημιουργημένων με γαιοσκώληκες.

● 22-23 Αυγούστου 2023, Εργαστήριο κυανοτυπίας, που θα οργανώσει κι επιβλέψει η Ιουστίνη Δρακουλάκου, προσφορά της Ιουστίνης Δρακουλάκου & του Ιονίου Τεχνών & Πολιτισμού στη ντόπια κοινότητα.

● 24 -25 Αυγούστου 2023 , Pierre Liechner , Εγκαταστάσεις ‘’Root sculptures’’ στο άλσος του Κουτάβου.
https://leichner.ca/Installations/RememberingRoots/RememberingRoots.html.
https://leichner.ca/Photographs/grassrootsprojectphotos.html.

Γλυπτά Roots θα εγκατασταθούν στον Κούταβο με παράλληλη παρουσίαση στο κοινό της αξίας του περιβάλλοντος. Οι αποξηραμένες ρίζες αργότερα θα μπορούν να διατηρηθούν και να αποτελέσουν μέρος μιας άλλης εσωτερικής εγκατάστασης τέχνης σε άλλο χώρο.

● 29 Αυγούστου 2023. Εφήμερες εγκαταστάσεις οικολογικής τέχνης με φυσικά υλικά. Θα δημιουργηθούν από την ντόπια κοινότητα κατά μήκος των μονοπατιών στο άλσος Κουτάβου (https://leichner.ca/Curating/VictoriaPark/VictoriaPark.html, http://leichner.ca/Curating/Ephemeral/ephemeral.html, http://leichner.ca/Curating/Contour/contour.html).

2. ΗΜΕΡΙΔΑ – ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Σε συνεργασία με επιστήμονες και καλλιτέχνες διεθνής συνάντηση για το περιβάλλον και την προστασία του (θέματα προς συζήτηση να αποφασιστούν σε συνεργασία με το Γεωπάρκο κ.λπ. φορείς. Να εξετασθεί πιθανότητα συμπερίληψης των σεισμών του 1953 στα υπό εξέταση θέματα). Το Ιόνιο Κέντρο διαθέτει τους χώρους του δωρεάν για την πραγματοποίηση της ημερίδας.

ΣΤ΄. ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Διεθνής προβολή και αναγνώριση της Κεφαλονιάς ως προορισμού τεχνών , περιβαλλοντικής αφύπνισης και προστασίας.
Ανακοίνωση της συνέχειας του φεστιβάλ για το 2024 με μεγαλύτερο εύρος δραστηριοτήτων και εμβέλεια.
Συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και ειδικά των οικογενειών και των νέων σε γεγονότα που προάγουν ένα καλύτερο αύριο.
Ευαισθητοποίηση όλων των κοινωνικών δομών, ιδιωτικών και δημοσίων σχετικά με το περιβάλλον και την προστασία του.
Οικονομικά πλεονεκτήματα για την τοπική κοινωνία
Προσέλκυση διεθνούς κοινού, επιστημόνων, καλλιτεχνών, ακτιβιστών και επικοινωνία με τη γνώση και το έργο τους .
Μακρόχρονα πλεονεκτήματα που θα αποκομίσουν οι Δήμοι και το Γεωπάρκο.
Απονομή 2 βραβείων σε ένα εντόπιο κι ένα διεθνή καλλιτέχνη.
ΙΟΝΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
IONION CENTER FOR THE ARTS AND CULTURE
Metaxata 28100, Kefalonia, Greece
info@ionionartscenter.gr, www.ionionartscenter.gr
All rights reserved
Ν. 2121/1993 , N. 3057/2002 (άρθρο 81) Ν.3207/2003 (άρθρο 10 παρ. 33)

Share